Hvordan Velge riktig Fluesnøre, Klasse til Fluefiske

Å velge riktig utstyr er alltid viktig. Er du fersk som fluefisker er det noen nye begreper, måleenheter og faktorer du må sette deg inn i gjør det litt uvant i starten, men det er lettere enn du tror. Som nybegynner kan utstyrs jungelen noen ganger være forvirrende, overveldende og vanskelig å navigere i. Hvis du leter etter guide til fluefiskeutstyr for nybegynnere, har vi en omfattende guide der du kan finne svar på en del spørsmål.

Hvå må du tenke på når du skal velge ny Flusnøre /flueline?

  • Velg et fluesnøre som matcher fluestangen din
  • Fluesnøret bør også matche miljøet du fisker i
  • Velg en fluesnøre som er designet for å kaste fluene du fisker

Både fluestenger og fluesneller er merket med en kastevekt, ofte omtalt som vektklasse. Velg en fluesnøre som matcher fluestangen din. Hvis du fisker en 5wt fluestang, velg en 5wt line. Hvis du fisker en 8wt fluestang, velg en 8wt line.

Fluesnøret bør også matche miljøet du fisker i. Hvis du fisker i ferskvann (ørret, harr, etc.), velg en line som er designet for ferskvannsfiske. Hvis du fisker Sjøørret i saltvann, velger du et saltvanns snøre.

Til slutt, velg en fluesnøre som er designet for å kaste fluene du fisker. Fisker du utelukkende tørrfluer velger du en tørrflue line. Har du tenkt å fiske med våtfluer kan du velge mellom sink tip eller synkeline. Sink tip fikser ikke så dypt og er lettere for en nybegynner å løfte fra vannspeilet når du skal begynne å kaste igjen.


Hvilken type fluesnøre bør du velge?

Generelt sett er moderne flytende fluesnøre tilgjengelig i to profiler: Weight Forward (WF) og Double Taper (DT). Som beskrivelsen antyder, har et WF snøre en avsmalnende vekt foran den fremre halvdelen av snøret. Denne vektkonsentrasjonen gjør dobbelttrekk enklere, så vel som å skyte linen fremover, noe som er en stor fordel når det kommer til å takle luftige forhold og spesielt motvind

Double Taper linjer har hoveddelen av vekten sin rett gjennom den midtre delen av linjen med en taper/innsnevring i hver ende, derfor er de merket som doble tapers eller DT. Med en mye tykkere linje tar de mer plass på en snelle. Og selv om den tykkere midtdelen kan virke klumpete, gir den mer stabile løkker når du kaster. Når det er sagt, er det vanskeligere å skyte med en så tung midtseksjon (buk). Ettersom snøret er likt i begge ender har du i realiteten to fluesnøre for prisen av én, siden linjen kan snus på snellen når du har slitt ut den første fremre avsmalningen.

Hva slags fluesnøre bør jeg velge til å fiske sjøørret?

Tenker du å fiske sjøørret så har du flere muligheter til valg av fluesnøre, ofte anbefaler vi å bruke en saktesynkende Intermediate flueline i klasse 6-8 som utgangspunkt.
En saktesynkende intermediate flueline i klasse 7 er et godt valg, da det gir et allsidig fluefiske til sjøørrett og kan kombineres med ulike typer fluer som kan fiske i forskjellige deler av vannet. Husk at det er viktig å ha en flueline som matcher klassen på fluestangen din for optimal ytelse og kasteegenskaper.

Må man velge et dyrt fluesnøre?

Nei, du må ikke det. Er du usikker på hvor mye du kommer til å fiske eller om fluefiske i det hele tatt er noe for deg, er det ingenting i veien med å starte med et rimeligere snøre. Du får masse både kasteglede og fiskeglede ut av et billig snøre. 


Ser du etter et rimelig, men bra fluesnøre kan vi anbefale:


Fisker du litt mer aktivt vil du ha glede av et dyrere snøre. Mer påkostede liner har litt andre egenskaper og materialer. De er ofte mykere og oppleves derfor som lettere å presentere elegant. Mer forseggjorte flueliner er laget av dyrere materialer og er derfor mer slitesterke, samt at de ofte ofte har mer spesifikke bruksområder eller kasteegenskaper. 

Er du på utkikk etter et godt fluesnøre med gode kasteegenskaper kan vi varmt anbefale:

Andre artikler

Legg igjen en kommentar

Din email adresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felter er markert *

Merk at, kommentarer må bli godkjent før de er publisert.