Harrfiske med flue - Eventyrlig høstfiske

Harr

Dette trenger du å vite om Harrfiske med flue

Fluefiske etter harr er årets høydepunkt for mange fluefiskere. Et utrolig spennende og variert fiske. Harr omtales ofte som fluefiskerens venn, dette fordi den er mindre kilen å fiske etter enn annen fisk. Uavhengig av vindretning, temperatur, høytrykk og nedbør er det alltid mulig å komme i kontakt med Harr. Den regnes for bitevillig nesten hele året. Harr er en fisk tilhørende laksefamilien. Den har med andre ord en fettfinne slik ørret, røye og laks har. Den er mesteparten av året gråaktig i fargen, men skifter på våren til en vakker gytefarge som kan veksle mellom blå og rødaktig. Den har en relativt stor ryggfinne, noe som gjør at Harr er en veldig lett fisk å kjenne igjen. Ettersom Harr er en relativt bitevillgi


Hvorfor er Harr spesielt interessant for fluefiskere?

Harr er primært en insektsspiser og går ikke over på fiskediett i samme grad som de større laksefiskene gjør. Dette gjør Harr til en særdeles interessant art for fluefiskeren som foretrekker å fiske med insektsimitasjoner. Både naturtro imitasjoner og attraktorfluer som ligner på insekter er aktuelle fluer til harrfiske. Større Harr, fra 6-700 gram og oppover kan slå over på fiskediett, noe som gjør at disse også kan fiskes med streamere.


Hvor i Norge kan man fiske Harr?

Harr har vandret inn i landet østfra og omtales derfor også som en østlig innvandrer. Fisken er naturlig utbredt i østlige deler av landet. Glommavassdraget og områdene rundt Rena regnes som kjerneområdene på Østlandet. Den er også utbredt i høyereliggende deler av Nordland, indre Troms og mesteparten av Finnmark. Pasvikdalen bør også spesielt trekkes frem som et av våre fremste Harr-destinasjoner. Her er det mye og stor fisk, spesielt sør for Hestefossdammen.


Hvor i vannet finner man Harr?

Harr er en mobil fisk som er kjent for å forflytte seg mye innenfor det vassdraget den bor i. Utover senhøsten er det ikke uvanlig i mindre elver at Harr slipper seg ned til større lommer med vann i elven eller vandrer inn i tilknyttede vann for å unngå å bli fanget i en elv og bekker som bunnfryser vinterstid. Likeledes kan man på våren oppleve at så fort elvemunningen begynner å tine, søker Harren tilbake til rennende vann.


Når gyter Harr?

Harr gyter om våren når vannet når om lag 5 grader. Avhengig av hvor man er i landet skjer dette i tidsrommet mai til juni.


Når bør man fiske Harr?

Perioden etter gyting er for entusiaster den mest interessante tiden. Fisken er da aktivt på næringssøk og skal spise seg opp etter leken. Det at Harr gyter på våren gjør at for mange er Harr en art man fisker etter på høsten, da alle de andre laksefiskene er opptatt med å gyte. Harr er ikke typisk morgenaktiv. Det er først fra 11-12 tiden på formiddagen Harr aktivt begynner sitt næringssøk.


Hva slags fluer bruker mann til Harr?

Alle insektsimitasjoner er aktuelle til Harr, men det er kanskje først og fremst nymfer og i sær gullhode nymfer, ofte omtalt som BH fluer (Bead Head). Red Tag regnes av mange som Harrflue nr 1 sammen med de mange variantene av superpuppan. Puppeboksen og Harrboksen gir deg et godt utgangspunkt for å fiske Harr med flue. Sølvkrokens Nymfesett er også et godt utgangspunkt. Harr regnes ikke for å være en kresen fisk og er generelt ganske bitevillig. Det er to hovedgrunner til at BH-fluer trekkes frem som Harr-flue. For det første er Bh-fluer tyngre og vil i rennende vann ha lettere for å synke ned enn vanlige fluer. I tillegg vil en blankt eller UV-farget BH-flue fungere som en attraktor. Fluer med noe rødt eller andre skrikende farger som rosa, gjerne fluoriserende farger, UV-farger er gjengangere i harr fiskernes fluevalg.

Hvordan fisker man Harr med flue?

Tandem-Rig er en utbredt fiskemetode etter Harr. Her fisker du med en til to opphengsfluer hengende etter hovedflua. Detter er en effektiv metode til såkalt søkefiske der du prøver forskjellige fluer for å raskere finne ut hvilken flue fisken tar den aktuelle dagen. Noe av det mest effektive på høsten når fisken er treg eller vanskelig er å fiske med en Tandem-Rig. Kort fortalt fester du en liten fortom med en ekstra flue i enden til krokbøyen på hovedflua. Dette er spesielt effektivt og har etter hvert blitt en utbredt metode i Norge til spesielt Harrfiske med fluestang. Som hovedflue kan du bruke ulike typer nymfer i rennende vann eller fluer med god flyteevne om du fisker i stille vann. Som opphengsflue er det vanlig å bruke BH-fluer eller Czech nymfefluer.

 

Tandem rig for mer effektivt fluefiske

Med tandem rig kan bruke flere opphengsfluer om du vil. Noen velger også å klemme på et splitthaggel for å få ned opphengsfluene i rennende vann.


Hvordan fiske med nymfe?

Nymfefiske er en fiskemetode der man fisker med imitasjoner av små fluer som er i nymfestadiet. Nymfe er en betegnelse på alle larvestadier hos insekter som er i ferd med å klekke. Et stadie mellom puppe og ferdig insekt.  Mange nymfe fluer er naturtro, men det er også en del rene attraktorfluer. Sølvkrokens Nymfesett er et godt sammensatt sett med nymfefluer. Det unike med nymfefluer er at de imiterer insekter som gjerne ligger under eller i selve vannfilmen til forskjell fra tørrfluer som ligger på toppen av vannfilmen. Nymfefiske er derfor en av de tidligste fiskemetodene for fluefiskeren på våren når isen forsvinner fra vannene i marka.


Hvordan fisker man Tsjekkisk?

Å fiske Tsjekkisk er blitt en populær metode etter Harr. Denne metoden kalles også kortline-nymfing. Kort fortalt er tsjekkisk fiske en fiskemetode der man foretar veldig korte kast, gjerne med tunge nymfer. Korte oppstrømskast, hvorpå man løfter stangen lett for å utjevne slakken som vil komme når fluesnøret kommer mot deg. Ofte tar fisken når fluesnøret igjen er stramt rett nedenfor deg og nymfene derfor stiger i vannet igjen. Tsjekkisk nymfe foregår på ekstremt kort avstand, under 2 stanglengder (lang stang en fordel). Du må derfor vade helt ut til fisken. Dette er enklest i sterk strøm, i svak strøm/glatt overflate blir fisken lettere skremt.


Hvordan Fortom bør du bruke til Harrfiske?

Både nylon og fluorcarbon fortom brukes til Harr. Skal du fiske med nymfe som blir liggende under vanfilmen vi trekke frem Orvis Taktisk Nymfe Fortom og Orvis Tactical Sighter Tippet. Denne fortommen er lettere for fiskeren å se enn vanlig fortom.

Andre artikler

Legg igjen en kommentar

Din email adresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felter er markert *

Merk at, kommentarer må bli godkjent før de er publisert.