Hvordan startet fluefiske i Norge?
Fluefiske har vært praktisert i Norge siden vi ble introdusert for det av Britene på 1820-/1830-tallet. Velstående britiske "Lakselorder" kom til Norge for å fange storlaksen i de norske urørte elvene. Disse sportsfiskerne kom med spesialtilpassede stenger og fluer for å fange laks i elvene. Dette bidro til å styrke lokaløkonomien i områdene som hadde store laksebestander, og fluefiske smittet over på lokalbefolkningen.
Fluefiske har siden blitt en fantastisk flott måte å oppleve fiske på. Spesielt det magiske øyeblikket når du har et perfekt kast med flua som ligger i vannoverflaten der det nettop har vakt og du vet den Store ørreten kan være er på vei opp for å ta flua du har presentert til den når som helst. Spenningen stiger og tilslaget kommer i det du ser ørreten sluker flua, det spreller i stangtuppen.
Flere av de store kjente fluefiskemønstrene er Norske mønstre som er kjent verden over. Deriblant "Vi Menn Flua", "Verre enn Minken", "Pålsbu", "Rackelhanen".
I dag fokuserer de fleste fluefiskere i Norge først og fremst på Ørret, Laks, Harr-fiske, men bruker også ferdighetene sine til å fiske andre arter som gjedde, sjøørret og noen mindre vanlige varianter som abbor.
Fluefiske er en fiskesport spesielt fokus på Laks og ørretfiske hvor imitasjon er viktig, over årene har utvalget med imitasjonsfluer blomstret til det uendelige. Fiskefluer kan være imitasjoner av alt fra tørrfluer som små mygg til imitasjon av mus, våtfluer / streamer fluer som svømmer under vannoverflaten til popperfluer som fungerer som attraktorer i toppen av vannoverflaten og lager mye bevegelser i vannet.
Kunsten å binde egne fluemønstre er det mange som aktivt gjør idag hvor de starter med en enkel fluekrok og bruker varierte fjær og kvalitetsmaterialer for å lage egne mønstre. Dette er et eget fag og krever et øye for detaljer og teknikk, men gir så mye glede når du får den første ørreten på selvbundet flue.
Fluefiske, hvor vanskelig er det?
Fluefiske er en fantastisk måte å oppleve fiske på. Det er en krevende, men også givende fiskesport som har mye å spennende fiske å tilby. Hvis du ønsker å begynne med fluefiske, må du lære om det grunnleggende som fluekasting, håndtering av en stang, velge riktig utstyr og forstå de forskjellige typene fluer. Når du har lært deg det grunnleggende, kan du glede deg over spenningen som følger med denne typen fiske - som er ekstremt spennende og artig! Med litt øvelse og kunnskap generell kasteteknikk, vil du raskt kunne hive deg på fisketur og ta med deg noen fiskekompiser.
Fluefiskere benytter seg ikke av sluker, spinnere, vekter eller meite som for noen er et mer tradisjonelt lettere fiske. Når man fisker med flue er det Kastelinen som er vekten da fluene i fleste tilfeller ikke veier mer enn 1 gram. Dette er grunnen til at kastelinen er så tykk og derfor kreves det mer teknikk enn typisk spinnfiske.
Kasteteknikker for fluefiske finnes det mange av. Generell grunnteknikk er viktig, for å raskt og enkelt lære dette anbefales det å ta kurs. Kursene er veldig informative, instruktørene er hjelpsomme og har mye å tips å komme med. Om du ikke ønsker å gå på kurs er det høyt anbefalt å se på videoer med enkel grunnteknikk for fluekasting, disse finnes det flere gode av som forklarer godt. For mer erfarne fluefiskere kan profesjonell hjelp være nyttig hvis du ønsker å finpusse dine ferdigheter og kasteteknikker.
Valg av fluer til fluefiske er forholdsvis raskt å lære, men avhenger av type fiske og sesongen. Ønsker du å fiske i sjøen etter sjøørret, i elvene etter Stor laksen eller i vann og elver etter ferskvanns ørreten. Valgene er mange og utstyret må tilpasses.
Hva trenger jeg av utstyr til fluefiske
- Fluestenger - Vanligvis klasse #5 stang for typisk ørretfiske i elver og vann
- Fluesnelle - enten klasse #4-6 eller #5-7
- Flueline - Matchende klasse med fluestang. ofte klasse #5
- Fortom
- Fiskefluer for et variert fluefiske - Våtfluer, Tørrfluer
- Komplette Fiskefluesett og fluestangsett - er gode utgangspunkter for et godt utvalg fluer og fluestenger
- Se mer utstyr i vår nettbutikk
Fluefiske er en morsom og givende sport, men det kan være vanskelig å komme i gang uten riktig utstyr. For nybegynnere fluefiskere er det viktigste utstyret en enhånds fluestang med høy klassevurdering - vanligvis minst en klasse 5 for fiske i elver, og vann som er typisk ørretfiske. Ofte, når det gjelder flueline, kan du gå opp en klasse i forhold til stangklassen. Dette vil bidra til å sikre at du kaster lettere kaster ut linen og fluene riktig.
I tillegg til en fluestang, trenger du også en fluesnelle, her er det fordel med en fluesnelle med jevn brems og stor spoldiameter (mer informasjon i neste del). Fluesnellen skal matche Du bør også vurdere å investere i noen fluer som er spesielt laget for ørretfiske hvis dette er målet ditt. Det krever grunnleggende kunnskap om fluekasting samt å forstå hvordan man bruker fluestangen riktig for maksimal kasteeffekt – noe som kommer med erfaring. Med riktig utstyr og kunnskap kan du nyte all gleden fluefiske har å tilby med fantastiske fiskeopplevelser og turer!
Fiskefluene kan klassifiseres i to ulike grupper, våtfluer og tørrfluer. Våtfluer er en nødvendig del av enhver fluefiskeutrustning. Disse fluene etterligner døde eller døende insekter som har sunket til bunnen av elva eller bekken, eller insekter som lever under vann. Dette gjør dem veldig effektive for å trigge fisken til å bite, spesielt når fisken ikke vaker og tørrfluefiske ikke virker.
Våtfluer kan variere i størrelse, form og fargetone, avhengig av hvilken type insekt de etterligner og hvilken fisk du fisker etter. Noen har sine favoritter mønstre basert på fangsten de selv har fått, andre bruker litt variert. Dette gjelder alle sportsfiskere.
Tørrfluer er kanskje det mest brukte fluefiske, spesielt for fiske etter ørret og andre fiskearter i stillevann. Disse fluene etterligner insekter i vannoverflaten som er i ferd med å klekke eller som har kommet til overflaten av vannet for å fly. Tørrfluer blir brukt når man kan se fisken vaker i vannoverflaten og spiser fluer som ligger i vannfilmen. Ved tørrfluefiske er det viktig å ha et lite utvalg slik at du kan tilpasse fluen du fisker med etter hva ørreten spiser. Fra caddis til terrengfluer og attraktorfluer, har vi alt du trenger for å tiltrekke fisken du jakter på.
Annet utstyr som er fordel å ha er Fortom, også kjent som en "leder" eller "tippet", det er en tynn line som brukes til å koble hovedfiskelinen til kroken eller agnet. Det er ofte laget av nylon eller fluorocarbon, og velges ut fra den spesifikke fiskeformen som utøves. Fortomet brukes for å hjelpe til med å presentere agnet eller agnet på en naturlig måte, og kan også bidra til å redusere synligheten av linjen for fisken. Det er en viktig del av fiskeoppsettet og kan spille en rolle for suksessen under fiskeutflukten. Fluorkarbon er et litt stivere line som tåler mer, ofte fluefiskerens favoritt når små fluer skal presenteres mest mulig naturtro. Nylon er mykere og en lettere fluefortom.