Hvordan Fiske sjøørret | Sjøørretfiske i sjøen

Sjøørretfiske i sjøen

Sjøørretfiske slik vi kjenner det i Skandinavia i dag ble utviklet på 1930-tallet i Danmark. Dette er for mange et vårfiske i påvente av at isen i innlandet skal bli borte. De ivrigste av oss fisker sjøørret hele året og følger etter denne kystjegeren i dens sterkt varierende diet og levevis gjennom sesongen. Vinterfiske kan være noe tregt og er sterkt avhengig av vær og vind. Det blir mer fart i sjøørreten utover våren i takt med at spesielt de grunne vannmassene der sjøørreten jakter mat varmes opp. 

Velg fargekombinasjoner på fiskeagn som fluer og sluk basert på vanntempratur.

Man har i senere tid funnet ut at vanntemperatur har innvirkning på hvilke fargekombinasjoner som trigger sjøørreten. Velger man sjøørretfiske med fiskefluer eller sluk basert på denne tabellen vil man med andre ord øke sjansene sine for å få fast fisk, men som med alt annet er det ingen regel uten unntak. Sort er for eksempel en farge som med fordel kan brukes nattestid selv om det er kaldt i vannet da den gir en tydelig silhuett som er lettere for fisken å se i månelyset. 

Oversikt over hvilke farger på Sluk / Fluen som passer ulike tempraturer

Fisk sjøørret på våren, sommer og høst.

Sommerørreten kan være vanskelig å komme i kontakt med. Man får gjerne et mer markant morgenbett og kveldsbett på denne tiden hvis man fisker fra land. Storfisken venter gjerne til det er helt mørkt før den begynner å patruljere langs land. Sommernatta er mange steder kjent for å levere fin fisk. Har du tilgang til båt er det fullt mulig å fiske sjøørret på dagtid, men da gjerne på dypere vann.

Selv om sjøørreten kan overlistes hele året er det vår og høstfiske som regnes som de beste årstidene for dette fiske.

Leopardbunn eksempel kartbilde , for å fiske Sjøørret i sjøen

Leopardbunn er et begrep du bør merke deg om du skal jakte på sjøørret. Som vist på bildet over er det ofte her du finner sjøørreten, på grundt vann med undervannsvegetasjon som fisken kan gjemme seg i, gjerne også med tilgang til dypere vann. Dybdekart og satellittbilder som dette er blitt et nyttig verktøy for å finne de beste plassene. En mye brukt strategi er å vade ut til vegetasjonen for deretter å avfiske området i en vifteformasjon.

Ørreten er i konstant bevegelse på jakt etter mat og flytter seg over større områder i løpet av et døgn. En fiskeplass kan være “død” i mange timer for så å plutselig kunne gi et eldoradofiske i en kort periode. Like fort som bettet starter er det over, men det gjelder og ikke gi seg, plutselig er fisken tilbake eller en ny bølge med fisk passerer fiskeplassen. På leopardbunn som vist på bildet ovenfor kan polaroide solbriller anbefales da de gir deg en oversikt over fiskeplassen og du vil kunne se patruljerende fisk eller fisk som følger etter agnet ditt. Opplever du dette er det kanskje på tide å bytte flue eller sluk.

Sjøørreten ser og hører utrolig godt. Det er derfor viktig å huske på dette når du ankommer fiskeplassen. Hold gjerne en lav profil og unngå å lage unødvendige lyder selv om du går på land.

Skal du fiske sjøørret med fluestenger en 9 fot stang med snøreklasse #7 det vanligste. Både flytesnører og saktesynkende/intermediate snører kan anbefalles til sjøørretfiske. Med slukstang er 9 eller 10 fot stenger med lav kastevekt og foretrekke. Gjerne 2-12 eller 5-25 gram kastevekt. Skal du fiske med bombarda/fluedupp og flue er 10’ 2-12 gram kastevekt å anbefale. Bruker du sluk eller skal dorge fra båt kan det være fordel med noe høyere kastevekt og mer hendig med en standard 9 fot stang. 

Her ser du våre anbefalte Sjøørretfluer til fluefiske.

 

Tight lines! 

><((((º>·´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸¸.·><((((º>

 

Andre artikler

Legg igjen en kommentar

Din email adresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felter er markert *

Merk at, kommentarer må bli godkjent før de er publisert.