Multifilament fiskesnøre, også kjent som braided fiskesnøre, er laget av flere små tråder av polyetylen (PE) som tvinnes sammen. Denne konstruksjonen gir et ekstremt tynt, men sterkt snøre, sammenlignet med monofilament sene av samme dimensjon. Fibrene som utgjør multifilament snøret, og måten de tvinnes på, gjør dette snøret til et populært valg blant sportsfiskere.
Ønsker du en sammenligning av de 3 hovedtypene (multifilament, monofilament og flourcarbon) av fiskesene kan du lese guiden vår som heter: [Alt om Fiskesnører - Hvilket fiskesnøre bør du bruke?]
Egenskaper og Produksjon
Multifilament snører kan produseres på ulike måter. Noen har en kjerne som resten av trådene tvinnes rundt, mens andre ikke har det. For å øke slitestyrken, dekker flere produsenter snørene med en coating, ofte av nylon. Dette gjør snørene glattere og mer motstandsdyktige mot slitasje. Alternativt kan bruddstyrken økes ved å øke antall tråder, noe som kan gå på bekostning av slitestyrken. Antall tråder eller fiber som brukes, er normalt oppgitt på emballasjen.
Fordeler med Multifilament Snøre
-
Høy Bruddstyrke: Multifilament snører har en høy bruddstyrke i forhold til tykkelsen. Dette gir mulighet til å bruke tynnere snører som skjærer bedre gjennom vannet, gir lengre kast, og gir bedre kontroll over fisken under innsveiving.
-
Ingen Minne og Strekk: Multifilament snører har ingen minne og ingen strekk. Dette gir mer direkte kontakt med agnet og fisken, noe som resulterer i kontante tilslag og bedre kontroll under fiske.
-
Lang Levetid: Disse snørene råtner ikke som monofilament snører, og kan derfor brukes over flere sesonger hvis de vedlikeholdes riktig.
Ulemper med Multifilament Snøre
-
Slitasje: Multifilament snører tåler slitasje dårlig. De tynne fibrene ryker lett ved kontakt med harde overflater eller fisketenner.
-
Krever Godt Utstyr: Disse snørene kan ikke brukes på billige sneller, da dårlig krysslegging kan føre til at snøret graver seg inn i underliggende snørelag og floker seg under kast. I tillegg kan de slite ut stangringer av lav kvalitet.
-
Pris: Multifilament snører er ofte dyrere enn monofilament, men betaler seg over tid ved at de varer lengre.
Når Skal Du Bruke Multifilament Snøre?
Multifilament snører er ideelle for ulike former for aktivt fiske hvor snøret ikke er utsatt for mye slitasje. Dette inkluderer vertikalfiske, drop-shot, jigging, og dorging. For erfarne sportsfiskere som krever maksimal ytelse, kontroll, kastelengde og kontakt under fiske, er multifilament snøre det beste valget.
Hva Slags Multifilament er Best?
Valget av multifilament snøre avhenger av fiskemetoden. For vertikalfiske, drop-shot, jigging eller pilking, hvor snøret ikke utsettes for mye slitasje, er snører med høy bruddstyrke ideelle. For dorging eller fiske fra land, hvor snøret kan komme i kontakt med bunn eller fisketenner, er snører med coating bedre egnet. Coatingen gjør snøret glattere og mer motstandsdyktig mot slitasje. En fortom ytterst på snøret kan også bidra til å redusere slitasje, spesielt hvis det brukes nylon eller fluorcarbon.
Vedlikehold av Multifilament Snøre
For å øke levetiden på multifilament snører, er det viktig å skylle snella med snøret i lunkent vann etter bruk i saltvann, og la snella tørke før den lagres over tid. Dette vedlikeholdet bidrar til å holde snøret i god stand gjennom flere sesonger.
Multifilament snører er et kraftig verktøy for den dedikerte sportsfiskeren, men krever riktig bruk og vedlikehold for å yte sitt beste. Med høy bruddstyrke, ingen minne og lengre kast, gir disse snørene en unik fordel for de fleste aktive fiskemetoder.
Hvordan knytter du Multifilament snøre?
Skal du knyte multifilament er Polomar-knuten en av de mest brukte knutene. Den utføres i fire enkle steg:
- Start med å brette snøret ditt dobbelt
- Utfør deretter en standard knute (kjørringknute som vi kaller det på godt norsk)
- Ta deretter kroken / sluklåsen din gjennom løkken du lagde i steg 1
- Stram deretter snøret ved å dra kroken på den ene siden og de to snørene som ligger paralelt i den andre enden på figur 4 fra hverandre. Det er ikke nødvendig å fukte snøret før du strammer.