Fluefiske i Dividalen

Fluefiske i Dividalen er noe mange drømmer om, og det med god grunn. Øvre Dividalen nasjonalpark er lokalisert i Målselv kommune i Troms og byr nemlig på et utrolig godt og variert fiske. Det er mange fiskearter som har gode bestander og store eksemplarer å fiske på.

Mange tenker nok først og fremst på røyefiske når man prater om Dividalen da det er flere vann og vassdrag i nasjonalparken som er kjent for å levere store røyer både sommer og vinter. Røya er derfor et naturlig mål for mange som drar hit for å fiske, men om du vet hvor du skal lete kan du finne bortgjemte perler der ørreten dominerer.Du kan finne kulper som bugner av Harr og større vann nærmere svenskegrensa som byr på spennende Lake-fiske.

Noe av det som kanskje er grunnen til det gode fiske er at flere av vannene henger sammen via bekker og elver som fisken kan forflytte seg i. Elvestrekningene tømmes gjerne helt mange steder for fisk vinterstid, men kort tid etter isløsning, ja faktisk gjerne før isen har sluppet helt begynner fiske å flytte på seg igjen. Elver og sidebekker fylles opp av fisk som jakter på insekter, larver og fiskeyngel som gjerne befinner seg i rennende vann. Dette byr på muligheter for oss som svinger fluestanga.

Insektslivet i fjellet er unikt og har man basiskunnskap innen entomologi eller insektslære om du vil, stiller definitivt sterkere som fluefisker. Som fluefisker er nymfefluer gjerne en nøkkel i fjellet som du må ha et utvalg av i flueboksen.

Alltid kjekt å ha et kart over dividalen.

Dividalen nasjonalpark
Kilde: Google Maps

Valg av flue - fiske i dividalen

Avhengig av fiskeart er det ulike strategier og tilnærminger man benytter seg av som fluefisker. Til røye er gullhodenymfe, også kalt BH-nymfer (BeadHead) mye brukt. Både gullfarget og kobberfarget gullhodenymfer bør befinne seg i flueboksen. Gjerne med litt hissige attraktor farger. Røya er mer aggressiv enn ørreten og lar seg lettere provosere av noe med litt knalle farger. Kobber og rødt, som forsåvidt er røya’s egne farge, er en giftig kombinasjon. Rekefluer som Polar reka kan anbefales i vann og elvestrekninger med stor fisk. I elvestrekninger med stri strøm kan en nedtynget gullhodenymfe med korkindikator anbefales. Dette fordi de flyter godt og er lettere og se i stri strøm.

Ørreten er kjent for å være selektiv. Nymfeboksen og Høyfjellsboksen inneholder det mest elementære av fluer. Til avsøkingsfiske, altså fiske der du både leter etter fisk og er usikker på hva den tar, er det vanlig å benytte flere fluer samtidig. Til dette finnes det ulike spesialfortommmer og taktiske fortommer som gir deg muligheten til å fiske med flere fluer eller med indikator, evt. bruk av egen flue med god flyteevne som også gjør jobben som  indikator for opphengsnymfe. Denne fiskemetoden kalles å fiske Tsjekkisk og er beskrevet i et annet blogginnlegg.

Til Harr er også Nymfeboksen og Høsttboksen I / II et godt utgangspunkt. Gullhodenymfer og vanlige nymfer er effektivt til Harr. Er det harr du er på jakt etter kan området mellom Moskanjavri og Rostojavri anbefales.

Du bør sette av tid hvis du skal hit. En ukes-tur går fort og det er ikke store områdene du rekker over på en snau uke. De beste plassene er gjerne de mest utilgjengelige, så gåing må påregnes. Når det er sagt finnes det også lettere tilgjengelige små tjern og mindre vann med fin ørret som lokalbefolkningen ikke prater om til utenbygds sånn helt uten videre. Og sånn bør det kanskje være for at de skal forbli gode fiskevann.

Røya er kjent for å være glad i kaldt vann, men det er fult mulig å komme i kontakt med den også på sommeren. Snur du døgnet og fisker på den kjølige tiden av døgnet øker du sannsynligheten for fangst. Sommertid er det lyst hele døgnet uansett så langt nord.

Er du ikke fluefisker? Fortvil ikke. Markfiske er kanskje det mest effektive uansett. Når det kommer til sluk er Sølvkroken Spesial sluk og spinner kjent for å levere både røye og ørret. Kobber og rød (C/R eller C/R/D 4g).

Skal du fiske hovedsakelig røye, og ikke er fluefisker, er Markdrag en storfavoritt blant meitefiskere flest.

Tilbredning av fisk - Oppskrift for Ørret, Harr og Røye

På en slik tur bør en også spise noe av fisken man får. Denne oppskriften passer både på Ørrett, Harr og Røye. Til dette trenger du gassbrenner, stekepanne og enkelt matlagingstilbehør.

Ørretfilet stekt i stekepanne.

4 ørret/røye filetter uten skin a 150g

2ss usaltet smør

salt

pepper

2dl Seterrømme

½ slangeagurk

1ss balsamicoeddik

 

Del filettene i 2 eller 3 stykker hver. Varm smør i en stekepanne og brun filetene godt. Krydre med salt og pepper, og flytt filetene over på en tallerken. Tilsett rømme i stekepanna og kok opp. Kutt agurken i staver og ha de i rømmen.  Smak til med salt, pepper og balsamicoeddik og server sammen med fisken.

HUSK FISKEKORT

Andre artikler

Legg igjen en kommentar

Din email adresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felter er markert *

Merk at, kommentarer må bli godkjent før de er publisert.