Hvordan Fiske med flue og dupp - Fluefiske med haspelstang!

Hvordan fiske med flue og dupp ved bruk av en haspelstang

Du vet sikkert at fiskefluer er et veldig effektivt fiske. Men visste du at du kan fiske med fluer ved bruk av en enkel haspelstang?

Å kombinere flue og dupp kan være en svært effektiv fisketeknikk som ofte gir bedre fangst enn tradisjonelt fluefiske alene. Denne metoden gir deg betydelig lengre kastelengde, noe som er spesielt nyttig når fisken vaker langt ute. Ofte oppholder fisken seg lenger ut i vannet, og da er flue og dupp en ideell løsning.

I denne guiden vil du få mer informasjon om hvordan du rigger et slikt oppsett, hvilket utstyr du trenger, og hvordan du enkelt kan fiske med bruk av vanlig dupp eller fluedupp og fiskefluer.

Grunnleggende konsept for fluefiske

Det grunnleggende konseptet for fluefiske er å presentere en flue for fisken. Dette kan virke enkelt, og i bunn og grunn er det også det. Selvfølgelig ønsker du at fluen skal fremstå naturlig for fisken du er ute etter. Dette kan også gjøres med en haspelstang så lenge du har noen enkle stenger og litt utstyr.

Teknikker for å Fiske med Flue og Dupp

Haspel fiske med Flue og dupp-metoden kombinerer en tung dupp med en lett flue. Duppen gir den nødvendige vekten for lange kast, mens fluen holder seg i overflaten, noe som gjør det enklere for fisken å oppdage den. Selv om synkende dupper også kan brukes, er denne metoden hovedsakelig egnet for overflatefiske.

Kan jeg fiske med flere fluer samtidig?

Ja, Benytter du deg av flere fluer øker du sjansen for fisk, da du kan teste forskjellige mønstre og dybder. Bruk av en Flueoppheng er vanlig når man fisker med dupp. Opphenget er bestående av en flue med en separat 10cm line bundet til en lang opphengsline, skal du fiske med flere fluer er det fordel med god avstand imellom, ideelt sett 15-20 cm avstand mellom fluene.

Når du bruker oppheng, vil Duppen stripe vannet først, etterfulgt av Flueopphenget. For å unngå at fluen snurrer seg under kast, bør opphenget ikke være for langt. For å forhindre at fluene tvinner seg finnes det dupp med magnet som løser dette problemet. Duppen fungerer som kastevekt og styrer fluen.

Skal jeg ha fluene foran eller bak duppen?

Plassering av fluene er avhengig av preferanser. Dersom du er redd for at duppen skremmer fisken kan du reversere rekkefølgen og ha fluene først og benytte duppen som en hale for å minimere forstyrrelser på overflaten. Dette kan også forhindre at linen tvinner seg, slik den kan gjøre med lang line med fluer bak duppen

Ønsker du mer kontroll er det lettest med fluene bak duppen.

Valg av Fiskestang for Flue og Dupp

For å få mest mulig ut av flue og dupp-teknikken, bør du bruke en lang stang. Dette gjør det enklere å kaste langt og opprettholde riktig avstand mellom fluen og duppen. Stanglengden er også viktig for å unngå at duppen skremmer bort fisken. Både flytende og synkende dupper kan brukes, avhengig av situasjonen.

Velg en dupp som kan tres på linen for å skape et stabilt tyngdepunkt. Når du fisker med flue og dupp, er det viktig å være tålmodig og la fluen ligge i ro på vannoverflaten. Fluen kan også synke sakte, men unngå å dra i snøret for å bevare presentasjonen.

Med en flytende dupp bør du benytte raske innsveivinger, spesielt i grunne områder eller der det er mye insektliv på vannoverflaten. Dette tiltrekker ofte fisk.

Rigging for fluefiske med haspelstang

Oftest benyttes en flyte dupp med litt kaste vekt. Valg av rigging avhenger av fluene du fisker med, enten om du vil fiske i vannoverflaten med tørrfluer eller våtfluer, nymfer eller streamere når du fisker like under vannoverflaten.

Fiske med dupp lar deg følge driften nøye. Du kan justere dybden på fluen mellom kast med en mindre justering av duppen. Du kan også enkelt oppdage napp med en dupp. Denne typen rigging er enkel. Du fester duppen der du vil ha den og legger til en lengre fortom så du har nok avstand fra fluene og duppen, men ikke for lang så det blir vanskelig å kaste.

Hvordan fiske tørrflue med haspelstang

Tørrfluer flyter på vannoverflaten. De har en tendens til å være de letteste fluene. Å fiske dem med en haspelstang er fortsatt helt mulig. Alt du trenger å gjøre er å feste en flytedupp på snøret over fluen. Duppen gir vekt for kasting og flyter sammen med fluen din.

Små, klare dupper er gode når du fisker i små vann eller er bekymret for å skremme fisk. Store fargede fiskedupper kan hjelpe deg med å kaste langt og se duppen på store vann.

Dead drifting med haspelstang

En nøkkel til mye fluefiske er "dead drift". Når du fisker i rennende vann, vil du normalt at fluen din skal drive naturlig med strømmen slik at den ser ut som en død flue. Hvis fluen din drar over vannet eller skyter nedstrøms raskere enn strømmen, ser det unaturlig ut. Fisk ignorerer vanligvis fluer som ikke driver naturlig. Noen ganger kan en dårlig drift til og med skremme fisken og få den til å slutte å spise helt.

Uansett om du fisker med med flue- eller haspelstang, må du mestre ferdigheten med dead drifting. Den gode nyheten er at det faktisk kan være litt lettere å gjøre med en haspelstang.

Som nevnt ovenfor, har fluesnøre vekt for å bære fluene gjennom et kast. På grunn av dette er fluesnøre også mye mer voluminøst enn det tynne snøret som brukes til haspelfiske. Så når fluesnøre er i vannet, kan det skape mye drag. Når du fluefisker, må du justere kastene dine og rette snøret for å sikre at fluesnøret ditt ikke drar fluen mot strømmen.

Lav diameter haspelsnøre skaper ikke like mye drag. Du må likevel håndtere det. Dette er hvor visse kasteteknikker og utstyr kommer inn i bildet.

En lang stang kan hjelpe deg med å holde mer snøre av overflaten av vannet. Det eliminerer drag og hjelper deg med å håndtere driften din. Å kaste fra en posisjon som lar deg holde kontakt med kroken uten å dra den mot strømmen, hjelper deg også med å utføre en dead drift. Følg med på snøret ditt. Det bør bevege seg i samme hastighet som vannet. Hvis det er for raskt eller for sakte, må du gjøre justeringer.

Fiske fluer i stille vann med haspelstang

Hva hvis du fisker i stille vann, som innsjøer og dammer? Du kan fortsatt følge instruksjonene ovenfor. Deretter kaster du bare fluene dine til sannsynlige steder eller prøver å kaste foran fisk som svømmer. På den annen side kan det være lurt å bruke en aktiv innsveiving for å fange fisk, spesielt hvis du fisker med en streamer eller nymfe i en innsjø eller dam.

Kastedupp fungerer godt for aktiv innsveiving av en flue. Hvis du bestemmer deg for å fiske med en tung Kastedupp, kan det være lurt å bruke et tyngre snøre.

Du kan til og med bruke multifilament snøre. Etter at du har passert hovedsnøret gjennom kastedobb, knytter du på en klar, lett fortom for å koble til fluen din. Det tunge hovedsnøret lar deg kaste en tung dupp langt. Den lette fortommen er mindre synlig for fisk som fokuserer på fluen.

Denne typen fiske kan være svært effektiv under de rette forholdene. Du kan enten bruke en jevn innsveiving eller en stopp-og-gå bevegelse for å lokke fisk. Det ligner mye på fiske med et synkende snøre på en fluestang. Ideen er å få fluen din til å se ut som en småfisk eller et lite akvatisk insekt i bevegelse.

Fiske i Elver med Flue og Dupp

Når du fisker i elver, er en flytende dupp vanligvis mest effektiv. En synkende dupp kan bruke lang tid på å nå bunnen, og strømmen kan frakte den langt av gårde før den synker.

Den beste teknikken er å kaste flue og dupp langt over elven og deretter dra dem sakte inn igjen. Duppen vil bli dratt nedover, noe som gir deg bedre kontroll. Værforhold som vind og strøm påvirker avstanden mellom flue og dupp, så juster dette etter forholdene.

Flue og dupp er en populær og effektiv fiskemetode. Det er viktig å velge riktig utstyr og tilpasse avstanden mellom flue og dupp basert på værforholdene. Med riktig utstyr og teknikk kan flue og dupp være en utmerket metode for å øke fangstene dine.

Som du sikkert skjønner, er det fullt mulig å fiske med fluer ved bruk av en haspelstang. Med selv et enkelt oppset bestående av en haspelstang og litt utstyr kan du fiske med et bredt utvalg av fluer i ulike situasjoner. Vi har alt du trenger, fra Kastedupp, til Fiskefluer, og fortommer i vår nettbutikk.

Ta en titt og gi oss beskjed hvis du har noen spørsmål.


PS: Lite tips:

Hvis du ikke er vant med å fiske med dupp generelt og opplever å få kluss på flueoppheng, Så prøv å bremse snøret før duppen treffer vannet.
Da vil fluene strekke seg ut fra duppen oghar ikke like lett får å kollapse i enden av snøret.

Andre artikler