Isfiske etter Røye i Dividalen

Isfiske etter røye i Dividalen er en høythengende drøm for mange. Mange av vannene i Dividalen Nasjonalpark er kjent for å produsere gode bestander av storvokst røye. Om det er norgesrekorden du er ute etter er det riktignok pelletsfisken i Skogseidvatnet utenfor Bergen du bør legge inn aksjer og tid på, SE EGEN ARTIKKEL. Om du derimot vil fiske på naturlig stor fisk i naturskjønne omgivelser er Dividalen det beste valget. Vet du hvor du skal sette ned isborret kan du fiske på bestander som har flere eksemplarer på mellom 3-5 kg. Det er ikke mange steder i verden du kan det. Dividalen har flere slike lokaliteter.

Isfiske i dividalen Kart hentet fra google maps

Kilde: Google maps


En av de mest kjente vannene med storvokst røye er kanskje Vuoma. Her kan du velge om du camper i telt eller tar inn på Vuomahytta til DNT. Moskánjávri innerst i Rostadalen er også verdt et besøk.


Dividalen nasjonalpark er et fiskeparadis som byr på variert fiske etter mange fiskearter, SE EGEN ARTIKKEL, men vinterstid er det stort sett røya som trekker folk hit. Røya er tross alt en vinterfisk. Lakefiske er også i sitt ess om vinteren, men det er først og fremst vannene mot svenskegrensen, som Rostojávri, som har denne arten. Altevatn må forsåvidt også nevnes om du skal fiske Lake.

Bør du fôre fiskeplassen

Røya kan med fordel fôres inn. Her er det mange muligheter, alt fra mais, kjuke, kommersielle fôrblandinger, reker og rekeskall. Et triks jeg lærte av en same en gang var å fryse reker og rekeskall i en melkekartong slik at fôret skulle vare lenge SE EGEN ARTIKKEL FOR FREMGANGSMÅTE. Mais anbefales ikke da dette er vanskelig for fisken og fordøye og kan i verste fall medføre at fisk som får i seg mais ikke klarer seg. Kjuke er en ost som slippes ned i vannet og danner en sky i vannet som  bærer med seg mye lukt. 


Hva trenger du av utstyr for å fiske røye på isen?

  • Pilkestikke/pilkestang
  • Nylonsnøre
  • Røyeblink
  • Agn

Når det gjelder utrustning er det vanligste blant nordmenn en kort pilkestikke. Pilkestikke er enkelt å bruke, solid og tar lite plass, men til aktivt fiske etter storrøya vil en pilkestang med snelle gir deg helt andre muligheter når det gjelder kjøring av fisken. Store fisker tar tid og få opp, så muligheten for å kjøre den på en snelle med jevn brems reduserer risikoen for at den sliter seg, så er det jo noe med opplevelsen med stangbøy og kjøring av fisk også. I enden av snøret er røyeblinken det sikreste valget. Skal du ha storrøya, er det fordel med stor blink. Dette fordi en stor del av greia ved røyefiske er å provosere fisken til å bite. Røya må lokkes inn med bevegelse og lyd. Med røyeblink fisker man typisk nær bunnen og dunker jevnlig med blinken i bunnen, som helst skal være stein, for å lage lyd. Den kjente Dividalsblinken som har navnet sitt fra dette området er et åpenbart førstevalg, men større utgaver av Virus og Spätta bør også være med i sekken. Flere av disse har muligheten for å feste på ekstra “spinnerblader”, oppheng eller blinkende lys som bidrar til å lage klikkelyder og vibrasjoner når blinken beveges. Dette er definitivt en fordel.

Dividalsblinken med rød krok

Noe av det viktigste du gjør når du tar i bruk en ny røyeblink er å fjerne orginalkroken og sena den er knytt i. Denne bør kastes eller gis til noen du ikke liker eller ikke ønsker at skal få fisk. Du kan selvfølgelig få fisk på orginalkroken, men sena er ofte både stiv og tykk, og kroken er kraftig og uegnet. Vi anbefaler en mykere nylonsene som fortom og en krok som passer til din fiskemetode. Mange foretrekker sirkelkrok. Skal du bruke dette er det viktig å huske på at det ikke er du som skal kroke fisken, men fisken som skal kroke seg selv. Dette gjør du ved å løft stikka rolig når du merker at det er noe som napper i andre enden slik at sirkelkroken løftes inn i munnviken på fisken. Du gjør med andre ord ikke noe direkte tilslag, men venter med å dra inn fisken til du merker at den sitter. Alternativt bruker du en markkrok/maggotkrok om du foretrekker å gjøre tilslag og kroking av fisken selv. Vi anbefaler mindre og tynnere kroker enn det som følger med originalt, gjerne med krokbøy og mothaker for mark/maggot på krokskaftet. Rød krok eller gullkrok om du skulle få tak i dette er å foretrekke. SØLVKROKEN BAITHOLDER AGNKROK kan anbefales i størrelse 1-4. Avstanden mellom krok og blink bør ligge på 8-12cm.

Hvordan fiskesnøre bør du fiskemed på isen?

TIl isfiske er nylonsnøre eller monofilament om du vil det overlegent beste. Dette fordi det tåler slitasje bedre enn alle andre liner. Fiskesnøre som brukes til isfiske skal tåle både fisketenner, skarpe iskanter osv. Fisker du med pilkestike og belager deg på å trekke opp fisken for hånd har du heller ikke så mye valg. Nylonline er rund, elastisk og brei å få tak på med bare fingre. Fisker man med pilkestang og bruker blink med nylonfortom, kan man selvfølgelig bruke multifilament, men det byr på utfordringer i kulde. Multifilament har uansett merke en høy bruddstyrke om du måler de i en ren strekktest, men de skårer dårligere enn monofilament snører når det kommer til slitasje. Billigere multisnører som ikke har coating vil også suge vann som igjen fryser og blir stivt i kulda. Fluorcarbon har lite for seg til dette fiske annet enn kanskje til fortommen, men vi anbefaler nylon også her. Noe som kan ha mer å si er fargen på kanskje spesielt fortommen. Gul, rød, rosa eller farget nylon er å foretrekke til isfiske. Både fordi blank og fargeløs nylon kan være vanskelig å se på isen for fiskeren, men farger som spesielt rød og rosa er vanskeligere for fisken å se nede i mørket. Dette fordi dette er de første fargene i fargespekteret som forsvinner når mengden UV-lys blir mindre.

Hvilket agn bør du fiske med på isen

Når det gjelder agn er fiske etter storrøye litt annerledes enn fiske etter vanlig stekepannefisk der du bruker opp til 3 maggots. Til storrøya kan du med fordel kjøre på med 8-12 maggots på en krok. Begrensningen blir egentlig hvor mange maggots kroken du bruker rommer. Mange mener at krokskaftet ikke skal synes. Det viktige er at kroken er åpent tilgjengelig og at kroken er vid nok til kroke godt.


Noen fisker også med rekekjøtt eller deler fra tidligere fanget fisk som agn. Har du først fått en fisk er det fullt mulig å bruke øynene eller brystfinnene til fisken du har fått som agn. Skal du bruke øyne eller rekekjøtt kan du med fordel bruke agntråd slik at du ikke mister agnet ditt. Dette er agn som sprer lukt og ser naturlig ut.

Opphengsflue dobbler kjangsen for fisk

En opphengsflue er en fiskeflue, gjerne en reke eller stonefly imitasjon. Vania sine stonefly jigger er ekstremt naturtro og har som jigger skal ha oppadvendt krok (ikke ned som vanlige fluer har). Dette gir tryggere kroking i overleppen, noe som øker kjangsen for fast fisk. 


Får du mer fisk med Rød ulltråd på kroken?

Fra gammelt av var det vanlig å ha en rød eller orange ulltråd knyttet til øyet på kroken og denne skal helst spyttes på før bruk. Hvorvidt spytt har noen effekt er vanskelig å si, men triggerfarger i form av en ulltråd som beveger seg er sjelden feil. Når du har fått den første fisken på isen er det også mange som sverger til å gni ulltråden i slimet til fisken.


video


Husk sikkerhet på isen. Ispigger er billig livsforsikring!

Andre artikler