Isfiske: utstyrsguide - Dette er det essensielle utstyret du trenger!

Isfiske: utstyrsguide - Dette er det essensielle utstyret du trenger!

Når du skal på isfiske, er det viktig å ha riktig utstyr. Det skal ikke mye til for å komme i gang - bare et lite utvalg isfiskeutstyr og du er klar til å komme igang med fiske på isen etter stor røya, abboren eller ørreten! Denne guiden hjelper deg med å velge det riktige utstyret for din neste isfisketur, Tips og triks for å finne fiskesteder på isen. Enten du er en nybegynner eller en mer erfaren sportsfisker, vil denne guiden vise seg å være nyttig når det gjelder å ha de mest nødvendige utstyret på plass til ditt neste eventyr.

Isfiske utstyr - En rask utstyrsoversikt:

Kjekt å ha:

Agn og Krok

Levende agn kan med fordel brukes til isfiske av alle arter. Som regel er dette enten Fjærmygglarver eller Maggot.

Agn kan også kombineres med hverandre eller med selvlysende attraktoragn.

Maggot er små larver som er enten rød eller hvite.

Fjærmygglarver er et naturlig vannlevende føde for fisk, og er fisken treg eller lite iverig på å bite er dette et perfekt agn til isfiske.

For Abborfiske er det ofte en agnet pimpel eller mormyshka som isfiskere flest bruker.

Kombinasjonen med agnet lyskrok er et effektivt agn for abbor da lyskrok i forskjellige farger er vist å ha god effekt og med agn som maggot eller fjærmygglarve er dette et veldig godt utgangspunkt.

Til ørretfiske kan man også benytte seg av mark på mormyshkaen eller små røyeblinker.

Pimpel til typisk abborfiske

Pimpel fiskes med en pilkestikke. Helst burde pimpel kombineres med en lyskrok og agn som maggot.

Ren metallpimpel har vist seg å fungere, men kan med fordel ha et lite utvalg pimpler i forskjellige farger og mønstre da abboren er veldig glad i sterke farger.

Varier og test ulike størrelser på vekt og krok.

Mormyshka - Ørret, abbor, røyefiske

Mormyshka er små dråpeformede tungsten vekter med sylskarp krok. Størrelsen er alt fra 1-8mm og fargene er mange.

Test et utvalg mormyshkaer i ulike fargemønstre og former.

Mormyshka fiskes med pilkestikke med nappindikator. Nappindikatoren er en liten og følsom plast film som sitter på tuppen av pilkestikken. Denne gjør det mye lettere å se når fisken biter på den lille mormyshkaen.

Som alt annet innen isfiske er det fordelaktig å agne med enten maggot, fjærmygg eller mark.

Røyeblink - Typisk Røye og ørretfiske

Røyeblink er en skje som beveger seg ut til sidene i vannet når vi napper i pilkestikken. Det finnes flere gode varianter av røyeblinker som dividalsblinken, Ritsem lysblink og mange fler. Røyeblink med lokkelys har vist seg å være effektivt for både Røye, ørret og sjøørret.

Balansepilk

Godt egnet imitasjon av en skadet fisk som beveger seg forførende i vannet, og blir brukt for å ta storfisken.

Bruk agn som maggot eller fjærmygglarve.

Balansepilken beveger seg horisontalt når den fiskes med.

Egner seg for fiske etter rovfisk som abbor, gjedde og ørret.

Pilkestikke eller isfiskestang

Skal du fiske etter større fisk som gjedde eller stor røye kan isfiskestang være fordel da du har mer kontroll over fisken og kan sveive den inn lettere.

Tradisjonelt isfiske med pilkestikke er veldig greit når du skal fiske med mormyshka, pimpel. Fordelaktig med nappindikator på pilkestikke når man fisker med mormyshka.

Til fiske med balansepilk er det fordel med en stivere pilkestikke.

Når du fisker på isen burde du ha isfiskesnøre da disse er spesielt egnet og tåler kulden bedre samtidig som at det ikke legger seg is på linen når du fisker.

Hva slags metode og teknikk når du skal isfiske?

Abbor og ørretfiske

Fisker du abbor eller Ørret, kan du med fordel starte å fiske der det er litt grunt, starte med å fiske på bunnen og bevege deg oppover trinnvis. Får du ikke napp eller lite aktivitet innen du har fisket deg opp av hullet bør du skifte til et nytt. Fisk med pilkestikke og mormyska eller pimpel. Abbor biter ofte på agn med lyskrok.
    Når du fisker bør du variere mellom raske bevegelser med noen pauser og langsomme kraftige bevegelser med pauser, bevegelsene og vibrasjonene i vannet er det som tiltrekker seg fisken og pausene er ofte når fisken ser sin mulighet og tar agnet.

Til ørret kan du også benytte mindre røyeblinker når du fisker på grunt vann.

Når du fisker på grunt vann er det veldig givende og morsomt med kikkfiske hvor du ligger på isen med pilkestikka i hånda og ser ned i isfiskehullet. Dette er et fantastiske morsomt fiske for både små og store. Veldig morsomt for barna når du fisker Abbor og treffer en abborstim, da er det bare å håve opp abboren.

Røyefiske

Fiske etter røye kan være noe mer tidkrevende men veldig givende da røya kan være ganske kresen på agn og bevegelser. Som røyefisker kommer den tradisjonelle røyeblinken med eller uten lys og lokkemiddel godt med. Her er det teknikken og bevegelsene i vannet som gjelder. Fisk aktivt med å dunke røyeblinken i bunn med pauser for å trekke oppmerksomheten deres. Skift til rolige bevegelser og pauser hvor du holder pilkestikken og agnet helt rolig. Fisk deg oppover, om du ikke merker noe aktivitet start i et nytt fiskehull.

Tommelfingerregel - Isfiske tips

Isfiske kommer ned til prøving og feiling; finne riktig lokkemiddel og gå gjennom forskjellige teknikker til du finner en som fungerer best for deg. Når det kommer til isfiske, avhenger både utstyret og teknikken du bruker i stor grad av hva du fisker etter, enten om det er Ørret, Abbor eller Røye. Noen Kjekke tommelfingerregeler for isfiske er;

Ikke sitte for lenge ved et hull. Start å fiske grunt, og fisk deg utover vannet. Samme gjelder når du sitter der med kroken og agnet i vannet. Slipp agnet ned og dunk i bunnen for å trekke fiskens oppmerksomhet. Lag litt bevegelser og husk å ha pauser hvor du lar agnet ligge rolig i vannet, det er da fisken biter og du må følge med og kjenne etter napp.

Skal du fiske abbor er det viktig å se på høytrykk og vær, er det fint vær og bra høytrykk er abboren aggresiv og du kan få mye fisk. Er det lavtrykk er abboren sløv og ikke like bitevillig.

Storfisken finner du som regel ikke på det grunneste vannet på vinteren😉

Andre artikler