K-FAKTOR HOS FISK

K-FAKTOR HOS FISK

K-faktor er en skala som hjelper deg med å bedømme kondisjonen på fisken og er et mål på en fisks helse og velvære, og viser om den er undervektig, overvektig eller i optimal kondisjon for lengden sin. Ved å måle fiskens vekt og lengde kan du beregne nøyaktig K-faktorverdi. Mange fiskere er opptatt av av fiskens lengde eller vekt, men det er først når du ser disse i forhold til hverandre at man kan si noe om fiskens tilstand.

K-Faktor diagram

  • K-faktor over 1,20 - Svært fet fisk
  • K-faktor mellom 1,1 - 1,20 - Fet fisk
  • K-faktor mellom 0,95 - 1,05 Normal fisk i god kondisjon
  • K-faktor mellom 0,8 - 0,90 - Mager fisk
  • K-faktor under 0,80 - Svært mager fisk

Beregning av K-faktor er nyttig for  sportsfiskere og de som jobber innenfor akvakultur. K-faktor gir en god overikt for de som ønsker å overvåke helsen til fiskebestander eller individuelle fangster. Enten du administrerer fiskeanlegg, forsker eller driver med fritidsfiske, bidrar forståelse av K-faktoren til å sikre at fisken trives. Frisk fisk har vanligvis en K-faktor på rundt 1,0, mens avvik indikerer redusert eller styrket kroppskondisjon.

Formel: K = 100 × (Vekt i gram/ Lengde i cm)

Denne formelen gir en nøyaktig kondisjonsfaktor for en rekke fiskearter, inkludert laks, sjøørret, røye, sjørøye og ørret. Resultatet gir innsikt i om fisken vokser optimalt eller trenger bedre miljøforhold eller fôringspraksis.

Hva kan K-faktor brukes til?

Som sportsfisker kan du si noe fornuftig om kondisjonen på fisken du har fått. I større skala kan man si noe om en populasjon. Om du for eksempel opplever at det meste av fisken du får  i et vann har lav K-faktor kan det indikere lav tilgang på mat sett opp mot størrelsen på populasjonen. K-faktoren på fiskene du får kan med andre ord brukes til å bedømme om vannet du fisker i har for mye, passe eller for lite tilgang på mat. Om fisken i et vann ligger under 1 i K-faktor bør man vurdere å tynne ut bestanden. Man bør revurdere om man faktisk setter ut fisken man har fått og om mulig foreta garnfiske for å få ned bestanden slik at de fiskene som blir igjen får bedre tilgang på mat og dermed vokser seg større og får en bedre kondisjonsfaktor.

Andre artikler